Wrzuć wszystko na jedną blachę, a obiad zrobi się sam. Poznaj ekspresowy przepis na medal
Jednym z najprostszych i najmniej angażujących sposobów na przygotowanie pełnowartościowego posiłku jest pieczenie – wrzucasz wszystko na blachę, a resztę pracy wykonuje piekarnik.
Jakie kiełbaski są najlepsze do pieczenia nie tylko z warzywami?
Do pieczenia z warzywami polecam wybrać wysokiej jakości, cienkie kiełbaski o umiarkowanej ilości tłuszczu lub tradycyjne wędliny, które nadają się do smażenia na patelni i pieczenia na grillu, np. kiełbasa śląska z szynki. Zwróć uwagę, czy kiełbaski nie zawierają soli peklowej – ten często stosowany konserwant nie powinien być poddawany działaniu wysokiej temperatury. Wskazówka: danie z poniższego przepisu możesz również przygotować z białą kiełbasą oraz wegańskimi zamiennikami tradycyjnych wędlin, które nadają się do podawania na ciepło.
Jak zrobić pieczone warzywa z kiełbaskami?
Pieczone warzywa z kiełbaskami to dziecinnie proste w przygotowaniu danie. Najwięcej czasu zajmuje podgotowanie ziemniaków, jeśli chcę je mieć w całości. Jeśli zależy ci na czasie, możesz pominąć ten składnik lub użyć surowych ziemniaków pokrojonych na cienkie plasterki bądź niewielką kostkę – zrobią się równo z resztą warzyw. Gdy ziemniaki się gotują, przygotowuję pozostałe warzywa i nacinam kiełbaski, a następnie wrzucam wszystkie składniki na blachę, doprawiam i wstawiam do piekarnika na 20-25 minut. Dzięki temu, że wszystkie składniki pieką się razem, smaki doskonale się przenikają.
Przepis: Pieczone warzywa z kiełbaskami
Szybki, pożywny i pełen aromatu obiad.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 699 w każdej porcji
Składniki
- 600 g kiełbasek
- 500 g ziemniaków
- 200 g fasolki szparagowej
- 2 średnie marchewki
- 1 duża główka czosnku
- 250 g pomidorków koktajlowych
- 1 średnia papryka żółta
- 2 papryczki chili
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka tymianku
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
- Gotowanie ziemniakówZiemniaki obierz, pokrój na ćwiartki i ugotuj al dente w osolonym wrzątku, a następnie odcedź na sitku lub durszlaku i pozostaw, żeby odparowały.
- Przygotowanie pozostałych składnikówPomidorki koktajlowe umyj i osusz. Słodką paprykę pokrój w dużą kostkę. Marchewkę pokrój w grube plastry lub słupki. Papryczkę chili pokrój w plasterki, fasolkę szparagową obierz, a nieobraną główkę czosnku przekrój na pół. Kiełbaski ponakłuwaj lub ponacinaj.
- Przygotowanie do pieczeniaPrzełóż warzywa oraz kiełbaski na wyścieloną papierem blachę do pieczenia. Skrop składniki oliwą oraz oprósz solą, świeżo zmielonym pieprzem, roztartym w dłoniach oregano i tymiankiem oraz słodką papryką.
- PieczenieNagrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) i piecz warzywa z kiełbaskami przez 20-25 minut. Po upływie połowy czasu pieczenia przewróć kiełbaski i warzywa na drugą stronę.
Jak podawać pieczone warzywa z kiełbaskami?
Pieczone warzywa z kiełbaskami podaję od razu po przygotowaniu. Połączenie warzyw i mięsa sprawia, że jest to pełnowartościowy posiłek, który można podać bez dodatków. Możesz jednak wzbogacić smak serwowanej potrawy różnymi sosami na ciepło i na zimno, a także sałatkami ze świeżych warzyw. Idealnie ze smakiem wszystkich składników komponują się np. sosy: czosnkowy, ziołowy, chrzanowy, tatarski, musztardowy i pomidorowy, a także sałatka z wiosennych warzyw z sosem winegret, klasyczna mizeria oraz mieszanka sałat z dodatkiem szpinaku, skropiona oliwą z oliwek i sokiem z cytryny.